Białko to podstawowy budulec mięśni, dlatego stanowi podstawę diety osób aktywnych fizycznie. Sportowcy potrzebują go więcej niż ci, co trenują bardziej rekreacyjnie, np. jeżdżąc w niedzielę na rowerze. Nie mniej jednak bardzo często się zdarza, że nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości z pokarmem. Wówczas warto pomyśleć o suplementacji.
Czy odżywka białkowa jest bezpieczna?
Oczywiście, że tak. Wielu osobom wydaje się, że odżywki białkowe to czysta chemia wytwarzana w warunkach laboratoryjnych przez podejrzanych naukowców w białych fartuchach. Brzmi to co najmiej niedorzecznie, a z prawdą ma niewiele wspólnego. Odżywka białkowa to nic innego jak naturalne białko serwatkowe poddane procesom fizycznym, które mają na celu nadać mu formę skoncentrowanego proszku. W takim stanie łatwo go rozpuścić w wodzie lub mleku i wypić, najlepiej zaraz po treningu.
Rodzaje odżywek
Istnieją 3 główne rodzaje białka serwatkowego:
- Koncentrat białka serwatkowego (WPC) – zawiera około 80% czystego białka. Jest najtańszy i wchłania się nieco dłużej niż pozostałe formy. Polecana osobom, które dopiero zaczynają przygodę z suplementacją.
- Izolat białka serwatkowego (WPI) – czystszy niż koncentrat (większe stężenie białka) i zwykle dwa razy droższy. Poddany dodatkowym procesom fizycznym, dzięki którym pozbawiony jest tłuszczu i laktozy.
- Hydrolizat białka serwatkowego (WPH) – podobne skoncentrowanie białka co izolat, ale wykazuje znacznie wyższą wchłanialność. Najdroższa opcja.